5 jonge, getalenteerde kunstenaars groepen samen in het broeierige atelier in STADHUIS. Tussen de hittegolf en de verfrissende ijsjes door, leven ze zich creatief uit en werken ze toe naar hun eindexpo (31/08 – 02/09). Siggy (25, schilderkunst), Lisa (25, illustratrice), June (20, 3D-objecten), Maia (19, schilderkunst) en Janoek (25, schilderkunst) lichten een tipje van de sluier en vertellen ons hoe het is om met vijf een atelier te delen.
Foto's: Lisa Decré // Tekst: mijnLeuven
Met vijf in 1 atelier, hoe loopt dat?
Janoek: “Er is meer dan voldoende plaats om hier met zen allen aan de slag te zijn. We lopen elkaar alleszins niet voor de voeten (lacht). Het is vooral heel handig om meteen bij anderen om feedback te kunnen vragen.”
Lisa: “Ja, dat doen we wel hé. Het triggert me ook als ik bijvoorbeeld June met speciale materialen zie werken. Ik wil zelf nog veel ontdekken en daarvoor zijn die vier grieten hier rond mij wel een serieuze inspiratiebron.”
Maia: “In een ander atelier deel ik ook ruimte met andere kunstenaars. Eigenlijk werkt het echt heel motiverend en inspirerend. Als ik een ander intensief zie werken, wil ik zelf ook weer aan de slag!”
Jullie durven dus al wel eens te spieken bij elkaar?
Lisa: “Jazeker! Het begint eigenlijk al meteen als je het atelier binnenwandelt. Maia zit helemaal in het begin, behoorlijk imposant om meteen op haar groot schilderwerk te lopen.”
Siggy: “Ik was nogal onder de indruk van de techniek van Janoek. Ik had nog nooit iemand live Liquid Art zien maken en dat is toch best spectaculair. Ik word dan wel nieuwsgierig en ga eens neuzen hoe ze dat doet.”
Voelen jullie de mogelijkheid tot kruisbestuiving?
Janoek: “Meningen delen en feedback vragen vind ik zeker een vorm van kruisbestuiving. Soms heb je het (in)zicht van iemand anders nodig wanneer je het zelf gewoon niet meer ziet.”
Lisa: “Echt samenwerken is inderdaad nog wel echt een ander verhaal, daarvoor kennen we elkaar nog niet goed genoeg. Twee maanden is daar toch wat te kort voor.”
Maia: “Maar door de expo groeien we toch wel dichter naar elkaar toe en gaan we proberen samen iets te ontwerpen. Hoe we dat gaan doen, valt nog af te wachten.”
Door de expo groeien we dichter naar elkaar toe en proberen we samen iets te ontwerpen.- Maia
Lukt dat om samen naar de expo toe te werken?
Lisa: “We hebben het concept al op een vrij brede manier uitgedacht, maar veel moet nog concreet worden. Hoe gaan we het logistiek aanpakken, waar hangen we wat op, hoe voeren we de communicatie? Gelukkig krijgen we ondersteuning van Nino, tentoonstellingsbouwer van beroep, die wel veel ervaring heeft met het organiseren en opstellen van expo’s.”
Janoek: “We zijn allemaal best wel sterk in verschillende dingen. Als we onze koppen bij elkaar steken, maken we er zeker iets mooi van! We zijn nu nog vooral met onze eigen individuele werken bezig, maar denken ondertussen ook al goed na over hoe hier al onze werken gaan samen brengen en hoe we er een rode draad doorheen kunnen weven.”
Siggy: “Ik vind sowieso dat onze werken wel samen gaan. Ze mogen dan wel verschillend zijn, maar voor mij klopt het. Het lijkt alsof het erom gedaan is dat wij hier met ons vijf samen zijn gekomen (lacht).”
Waaraan mag het publiek zich verwachten?
June:
“We willen iets onverwacht brengen en het kan wat experimenteel zijn.
Wat is dit hier
mag wel de eerste gedachte zijn als mensen binnenkomen, maar gaandeweg moeten ze er dan wel
in kunnen komen.
”
Maia: “
Ik denk aan de ene kant dat de expo heel uiteenlopend gaat zijn, want onze werken zijn ook zo verschillend hé. Als je binnenkomt zal je duidelijk zien welk project van wie is, maar net daarom willen we er nog iets extra bij doen. We willen de samenwerking en de link tussen ons duidelijk maken. Dat zal spontaan tot stand komen.”
Janoek:
“Het wordt een mooie representatie van ons individueel werk, maar ook van het proces van de twee maanden dat we hier te werk zijn gegaan. De
work in progress zal zeker zichtbaar zijn!”
Siggy:
“
In the end
kan je ieder van ons wel in zijn eigen kotje passen op basis van techniek en thematiek in de kunstwerken. Of het tijdens de expo ook allemaal in een kotje wordt gestopt, gaan we nog afspreken. Er zijn veel mogelijkheden tot ruimtelijke opzet, maar het moet wel een geheel vormen. Elk zijn deel in het geheel.”
Thuis werk ik op een geïmproviseerde constructie van een kast en een bol.com doos.- Siggy
Er is duidelijk vraag naar atelierruimte voor jonge kunstenaars. Kwam deze plek voor jullie op de juiste moment?
Siggy: “Voor mij wel! Thuis zit ik op de grond en heb ik geen plaats om een schildersezel te zetten. Ik werkte op mijn slaapkamer met een geïmproviseerde constructie van een kast en een bol.com doos (lacht). Dit is toch een serieuze vooruitgang!”
June: “Ik vind het ook fijn om op een andere plaats dan thuis te kunnen werken, dat houdt het toch wat gescheiden. Maar ik was vooral op zoek naar een mogelijkheid om ergens te werken, omringd door andere kunstenaars. Ik ben nog veel aan het oefenen en experimenteren en hoop veel te leren van anderen.”
Janoek: “Dit kwam echt als geroepen! Hier kan ik twee maanden mijn rommel laten staan, terwijl ik thuis wel elke avond mijn slaapkamer moest opruimen (lacht).”
Lisa: “Ik was hard op zoek naar een soort coworkingspace. Ik woon in een klein appartement met weinig licht aan mijn bureau. Hier is dat natuurlijk het tegenovergestelde en dus echt ideaal.”
Maia: “Op mijn school in Gent is er voldoende atelierruimte, maar in de zomer is dat gesloten. Thuis heb ik niet voldoende ruimte om mijn grote schilderwerken te maken. Door deze plaats hier val ik niet stil voor drie maanden.”
Zijn er meer plekken als deze nodig voor jonge kunstenaars?
June: “In andere steden als Gent en Brussel heb je kunstopleidingen in het hoger onderwijs, in Leuven ontbreekt dat. Al heb je natuurlijk wel naschoolse academies, maar dat is niet hetzelfde. Het ontbreekt hier dus wel aan ruimtes waar je dag in dag uit kan oefenen en experimenteren. Je mag het belang niet onderschatten van het samenzijn met andere kunstenaars. Je leert enorm veel van elkaar, dus ateliers als deze zijn zeker een vooruitgang voor Leuven.”
Lisa: “Er is inderdaad al wel een kentering merkbaar. De focus op Leuven als studentenstad is bijvoorbeeld wel al geminderd, maar naar mijn mening blijft er een ruimteprobleem, vooral op vlak van huurprijzen. Als pas gestart kunstenaar heb je niet altijd het geld om tot €500 per maand huur te betalen. Maar ruimte is niet het enige dat je jonge, beginnende kunstenaars moet aanbieden. Ik denk bijvoorbeeld aan ateliers met grote tafels waar kunstenaars gewoon kunnen binnenwandelen, hun ding kunnen doen, praten met elkaar, netwerken, enz.”
Janoek: “Je hebt bijvoorbeeld al wel plaatsen als Cas-co, maar daar ligt de drempel best hoog. Dat is vooral voor kunstenaars die al goed weten waar ze mee bezig zijn. Voor beginnende kunstenaars is het minstens even belangrijk dat ze voldoende ondersteuning en begeleiding krijgen. We hebben nood aan mogelijkheden om te oefenen, te experimenteren en te zoeken naar welke weg we nu willen bewandelen. Daarom zijn plaatsen als deze waar je ook vormingen en workshops krijgt zo interessant. Prachtig initiatief van mijnLeuven!”